Hoe ruikt een lijk en waaruit bestaat lijkgeur eigenlijk?

De geur van een lijk is waarschijnlijk met afstand de meest verschrikkelijke geur die wij mensen kennen. Logisch, want hij duidt op rotting, de dood en al het gevaar en het nare dat hierbij komt kijken, en wij zijn van nature geprogrammeerd om hier een afkeer van te hebben. Wie een lijk ruikt, herkent dit dan ook meteen. Heeft u echter nog nooit een lijk geroken? In dit artikel leggen we uit hoe een lijkt ruikt en vertellen we u meer over de bastanddelen van lijkgeur. 

De geur van de dood

De geur van de dood is extreem overheersend. Vaak ruikt u de geur dan ook al vanaf buiten en is het niet te houden wanneer u dichtbij het lijk komt. Typisch aan lijkgeur is dat hij de eerste paar seconden zoetig is. Daarna wordt het erg penetrant en gaat hij als het ware achter in je keel en in je neus zitten. Zelfs bij het weglopen blijft de geur in je keel zitten, wat een enorm weerzinwekkende ervaring is als u hier niet aan gewend bent. De geur kunnen we verder omschrijven als een combinatie van rotte vis, rotte eieren, rotte bladgroente, knoflook en ontlasting.

Hoe een lijk ruikt is ook afhankelijk van de staat van ontbinding

Overigens is het belangrijk om te beseffen dat niet ieder lijk hetzelfde ruikt. Zoals u hieronder kunt lezen wordt de geur van de dood met name veroorzaakt door acht geuren, en de precieze verhouding van deze afzonderlijke gassen in de mix bepaalt hoe het lijk precies zal ruiken. Factoren die hierin een rol spelen zijn onder meer:

  • In hoeverre de ruimte afgesloten is
  • Het aantal dagen (of weken en maanden) waarna het lichaam wordt gevonden
  • De temperatuur
  • Eventueel aanvreten door ratten en insecten
  • Het dieet van de overleden persoon

Uit welke gassen bestaat lijkgeur?

Wanneer een lichaam ontbindt, komen er tientallen gassen vrij. Veel van deze gassen hebben geen speciale geur, maar de volgende acht die samen de lijkgeur bepalen wel:

  1. Cadaverine 
  2. Waterstofsulfide
  3. Scatool
  4. Indool
  5. Putrescine 
  6. Methaanthiol
  7. Dimethylsulfide
  8. Dimethyldisulfide

Cadaverine

Zoals de naam het al doet vermoeden, is cadaverine de belangrijkste veroorzaker van de typische lucht van een kadaver, zo ook bij een dood mensenlichaam. De geur doet denken aan die van rotte vis en kan giftig zijn in grote hoeveelheden. Cadaverine komt ook voor in urine en sperma.

Putrescine

Ook putrescine geeft een zeer dominante en penetrante geur af. Ook putrescine kan in grote hoeveelheden giftig zijn. Ook deze geur doet denken aan rotte vis en is vaak een bestanddeel van slechte adem. Het is dan ook één van de meest weerzinwekkend ruikende gassen voor een mens.

Waterstofsulfide

Waterstofsulfide is nog zo’n gas wat iedereen direct doet denken aan rottingsprocessen. Het is namelijk de typische geur van rotte eieren. Ook ruikt u dit gas vaak in riolen, waterputten en zompige gebieden als een moeras. Dit gas ontstaat tijdens het omzetten van organische eiwitten binnenin het lichaam, waar geen zuurstof bij kan. Waterstofsulfide is één van de gevaarlijkste stoffen die vrijkomen bij een ontbinding. Het is giftig en potentieel brandbaar en zelfs explosief.  

Scatool

Scatool is een organische verbinding die van nature voorkomt in ontlasting. Het is een afbraakproduct van trytopfaan, een aminozuur dat in een groot aantal voedingswaren voorkomt. Het is ook een gas die bij de geur van de dood hoort. Na een overlijden zal namelijk ook ontlasting vrijkomen via de anus en – als het lichaam er al enige tijd ligt en wordt aangevreten – via de buikwand. 

Indool

Indool is een bijzondere stof. Het is een witte vaste stof met een zeer sterke geur. In lage concentraties veroorzaakt indool een aangename geur in bloemen. Daarom wordt het ook frequent gebruikt in parfums. In grotere hoeveelheden geeft het echter een verschrikkelijke stank af, die typisch is voor menselijke ontlasting. Ook indool is dus een geur die veroorzaakt wordt door vrijkomende ontlasting. 

Methaanthiol

Mathaanthiol is een gas dat van nature voorkomt in het bloed en de hersenen van levende mensen en andere zoogdieren. Sterft iemand en gaat het lichaam ontbinden? Dan zullen deze gassen vrijkomen. Het is een zeer onaangenaam ruikend gas en doet denken aan de geur van zweetvoeten en rottende kool. 

Dimethylsulfide

Dimethylsulfide is een stof die van nature op ontzettend veel plaatsen voorkomt. U zult deze geur herkennen als de geur van zeevruchten en de typische geur die vrijkomt bij het koken van broccoli en koolsoorten. In lage concentraties is dimethylsulfide aangenaam en wordt zelfs gebruikt als geurstof. Tijdens de ontbinding komen er echter grote hoeveelheden van deze stof vrij, wat zorgt voor een erg onaangename geur. 

Dimethyldisulfide

Ditmethyldisulfide is de veroorzaker van de typische knoflookgeur. Ook doet hij erg denken aan de geur van rottend vlees. Naast in knoflook komt dit gas voor op een groot aantal plekken in de natuur, zoals schimmels en bacteriën. De geur speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van vliegen, maar is in grote hoeveelheden voor mensen ontzettend afschuwwekkend. 

Hoe ruikt een lijk?

Lijkgeur wordt dus veroorzaakt door een mengsel van gassen die stuk voor stuk afzonderlijk ook al een weerzinwekkende geur veroorzaken. Een lijk ruikt daardoor extreem vies en de meeste mensen worden er spontaan misselijk van. Het is dan ook van groot belang dat deze geur professioneel verwijderd wordt nadat de plaats van lijkvinding is schoongemaakt. Hiervoor bent u bij Margron aan het juiste adres. Kijk hier voor meer informatie over het laten verwijderen van lijkgeur uit een woning of neem direct contact op. Wij helpen u graag.

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.