Hoe maak je schoon na een overlijden?

We denken er liever niet over na: de dood. Het voelt als een ver-van-je-bedshow totdat je er zelf op mee te maken krijgt. Maar als de tijd aanbreekt en je een geliefde verliest, komt er veel op je af. Als een stortvloed. Verdriet, onbegrip, pijn. Je had nog zoveel willen zeggen tegen je dierbare, zoveel willen delen en doen.  

Maar voordat je toekomt aan die emoties, moet je als directe familie of betrokkene meestal van alles regelen, zoals de uitvaart, de erfenis en het sorteren van spullen in het huis waar je dierbare woonde.  

Waar je misschien nog niet gelijk aan denkt, is de schoonmaak van de woning of ruimte waarin je dierbare is overleden. Toch komt het vaak op het bordje van de mensen die het dichtst bij de overleden persoon staan om de schoonmaak na overlijden te regelen. Temidden van je verdriet is dit wel het laatste waar je op zit te wachten.  

Het betreden van de ruimte waarin iemand is gestorven, kan heftig en zelfs traumatiserend zijn. Je wordt geconfronteerd met de plek waar een persoon zijn of haar laatste adem heeft uitgeblazen. Dat feit op zich is al vervreemdend, maar in sommige gevallen kun je heel duidelijk de details van de dood zien. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ongeval, misdrijf of suïcide. Daarnaast kan het voorkomen dat een overledene pas na weken of maanden gevonden wordt. Dan is het al helemaal heftig om de ruimte te zien.  

Maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen om de ruimte binnen te gaan. Laat staan om de ruimte zelf schoon te maken. Zonder beschermende kleding loop je allerlei gezondheidsrisico’s. Bovendien is het specialistisch werk. Gewone huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn niet genoeg om de woning te reinigen. Er komen specialistische werkzaamheden aan te pas om een woning weer helemaal schoon te maken en alle vlekken en geuren uit de ruimte te verwijderen. 

Heb je zelf net iemand verloren en lees je dit artikel omdat je je geen raad weet met de moeilijke taak van schoonmaak na overlijden? Dan ben je op de juiste plek, want in deze blog lees je alles over schoonmaak na overlijden. Van de gezondheidsrisico’s tot wie er verantwoordelijk is voor de schoonmaak. En natuurlijk lees je hier bij wie je terecht kunt. Want schoonmaak na overlijden kun je het allerbeste overlaten aan professionals zoals Margron. Je staat er niet alleen voor.  

Waarom kiezen voor een professioneel schoonmaakbedrijf?

Er is een scala aan redenen waarom je de schoonmaak na overlijden het beste over kan laten aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Dus voordat je zelf in de weer gaat met handschoenen, spons en chloor is het slim om dit even te lezen.  

Hieronder behandelen we de volgende redenen om een deskundig schoonmaakbedrijf bij de arm te nemen bij schoonmaak na overlijden: 

  • De impact van schoonmaken na overlijden op naasten 
  • Specialistische werkzaamheden die komen kijken bij schoonmaak na overlijden 
  • Gezondheidsrisico’s van schoonmaak na overlijden 

De impact van schoonmaak na overlijden

We zien aan familie en dierbaren van overledenen dat schoonmaak na overlijden een enorme impact kan hebben. Een huis schoonmaken na overlijden, vooral als het gaat om het huis van een naaste, kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Je kunt er niet meer omheen waar en hoe het overlijden heeft plaatsgevonden. De sporen roepen vaak levendige beelden op die je maar moeilijk weer uit je gedachten kan bannen.

Dat is al heftig als het gaat om een vreedzaam overlijden, een rustig sterfbed waarbij de familie nog de mogelijkheid heeft om afscheid te nemen. Maar helemaal moeilijk is de schoonmaak na een minder vreedzaam overlijden, zoals een ongeluk, suïcide of moord. Of bijvoorbeeld als het gaat om een onopgemerkt overlijden.

Twee jaar geleden kwam een aangrijpend verhaal in het nieuws. Een moeder moest zelf het huis schoonmaken waarin haar dochter was vermoord. De moeder ging naar het huis van haar dochter om kleding van haar dochter te halen voor de uitvaart. Toen ze er aankwam wist niet wat ze zag. Alle sporen van de moord op haar dochter waren er nog. Op de muren, grond en in de kast: overal zag ze bloed. En niemand had haar daarop voorbereid. Elke vierkante meter van de woning herinnerde haar aan het drama dat zich er had voltrokken.

Een dubbele schok voor deze moeder. Om eerst het meest verschrikkelijke bericht over haar dochter te krijgen, en vervolgens nietsvermoedend het huis binnen te lopen en de sporen van de moord zo duidelijk voor zich te zien.

Dit is een ontstellend voorbeeld. Je kunt je alleen maar inbeelden wat een impact dit op iemand heeft. Maar het is bekend dat het ook in andere situaties ingrijpend is voor familie en geliefden om de ruimte te betreden waarin hun naaste is gestorven. Om van de schoonmaak van het huis nog niet eens te spreken. Het kan voor nabestaanden een enorme steun zijn als de schoonmaak na overlijden wordt overgenomen door een professioneel bedrijf.

Specialistisch werk

Een schoonmaak na overlijden is niet alleen emotioneel belastend voor nabestaanden, er komen ook werkzaamheden bij kijken die je niet zomaar kunt uitvoeren als leek. Een schoonmaak na overlijden vereist specialistische vaardigheden en maatregelen.

Is het nou echt zo hardnekkig? Ja, want als je doodgaat, begint je lichaam langzamerhand te ontbinden. Allesreiniger doesn’t do the trick. En bij dat ontbindingsproces komen lichaamsvloeistoffen vrij die moeilijk te verwijderen zijn. Daarover kun je verderop meer lezen.

De lichaamsvloeistoffen trekken in de vloer, meubels en muren en laten zowel hardnekkige vlekken achter als penetrante geuren. Om die vlekken en geuren weg te krijgen hebben experts allerlei technieken ontwikkeld, zodat een ruimte daarna weer helemaal vlekkeloos is en fris ruikt. En zodat er geen gezondheidsrisico’s meer zijn bij het betreden van de ruimte.

Professionele schoonmakers weten hoe ze bloedvlekken en lichaamssappen moeten verwijderen. Ze weten de juiste manieren om vlekken te verwijderen. Ze weten hoe ze penetrante geuren moeten verwijderen. En ze weten gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Over die gezondheidsrisico’s lees je hieronder meer.

Gezondheidsrisico’s

Helaas is er gevaar voor de gezondheid bij een schoonmaak na overlijden. Afhankelijk van de aard van het overlijden en de omstandigheden, variëren deze gezondheidsrisico’s van infectieziekten tot chemische blootstelling. We zetten de gezondheidsrisico’s hieronder voor je op een rijtje.

Infectieziekten

Als de persoon in kwestie is overleden door een besmettelijke ziekte, kun je bij het betreden van de ruimte blootgesteld worden aan pathogenen oftewel ziekteverwekkers. Voorbeelden daarvan zijn bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de persoon is gestorven aan zoals COVID-19, hepatitis of een andere infectieziekte. Professionele schoonmaakbedrijven dragen daarom altijd beschermingsmiddelen tijdens het schoonmaken (denk aan handschoenen, maskers, beschermende kleding en schoenovertrekken).

Biohazardous materiaal

Ook als de overleden persoon niet ziek was tijdens zijn overlijden, kun je ziek worden door onbeschermd in de buurt van het lichaam te komen. Dit kan bijvoorbeeld als een persoon dood is gegaan aan verwondingen en er bloed in de ruimte aanwezig is, maar ook doordat het lichaam gaat ontbinden.

Bij dat ontbinden komen lichaamsvloeistoffen, bloed en andere biologische materialen uit het lichaam vrij. Deze kunnen biohazardous zijn: biologisch gevaarlijk, of biologisch besmettingsgevaarlijk. Biohazardous materiaal kan bacteriën, virussen en micro-organismen met zich meebrengen. Ook daar kun je ziek van worden.

Ongedierte

Het komt voor dat mensen onopgemerkt overlijden. Zeker in dat soort gevallen kan het ontbindende lichaam allerlei ongedierte aantrekken. Aaseters spelen namelijk een belangrijke rol in het opruimen van een dood lichaam in de natuur. Denk aan insecten, zoals aasvliegen, die eitjes in het dode lichaam leggen, maar ook maden, mieren en mestkevers. Daarnaast kunnen er grotere dieren, zoals ratten, op het lijk afkomen.

En waarom is dit nou gevaarlijk voor jou? Ook deze aaseters kunnen ziekteverwekkers meebrengen! Daarom is het beter om uit de buurt te blijven, zodat je zelf niet ziek wordt. Professionele schoonmaakdiensten weten goed hoe ze om moeten gaan met het ongedierte in kwestie. Ongedierte wordt trouwens niet alleen aangetrokken door het menselijk lichaam in ontbinding, maar ook door etensresten die in de woning kunnen zijn achtergebleven.

Chemische blootstelling

Bij een schoonmaak na overlijden worden doorgaans andere middelen gebruikt dan de gemiddelde Nederlander in zijn of haar keukenkastje heeft staan. Daarnaast worden de schoonmaakmiddelen in grotere hoeveelheden gebruikt. Het gebruik van dergelijke chemicaliën en desinfectiemiddelen kan risico’s met zich meebrengen als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd. Als je bijvoorbeeld dampen inademt of als je huid in aanraking komt met de chemicaliën, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken.

Trauma en emotionele stress

Een ruimte schoonmaken waarin iemand is overleden kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Of het nou gaat om een traumatisch of gewelddadig overlijden, een vreedzaam overlijden of een onopgemerkt overlijden, het kan shockerend zijn om de ruimte te betreden waar de overledene is doodgegaan. Het kan leiden tot emotionele stress en zelfs tot posttraumatische stressstoornis (PTSS), met name als je nauw bij de overledene betrokken bent.

Op deze pagina lees je meer over de gezondheidsrisico’s van een vervuilde woning:
https://margron-woningontruiming.nl/gezondheidsklachten-door-een-vervuilde-woning/

Ontbindingsproces

Na de dood gaat het lichaam over tot ontbinding, geen pretje om over na te denken, maar voor sommige vakgebieden toch een essentieel onderwerp om goed te onderzoeken. Forensische onderzoekers kunnen aan het stadium van ontbinding aflezen wanneer iemand precies is overleden. Verder kunnen ze aan het lichaam zien hoe iemand is gestorven en onder wat voor omstandigheden. Door te weten over het ontbindingsproces kunnen ze de doodsoorzaak vaststellen. Heel belangrijk voor het oplossen van moorden, onder andere.

Maar niet alleen forensische onderzoekers hebben baat bij kennis over het ontbindingsproces. Bij schoonmaak na overlijden is het óók belangrijk om het een en ander te weten over ontbinding. Waarom? Een ruimte waar een lichaam in een ver stadium van ontbinding heeft gelegen is lastiger schoon te maken dan een ruimte waarin iemand nog maar een paar uur ligt.

Aan de hand van de kennis over het ontbindingsproces kunnen professionals een inschatting maken wat voor maatregelen er genomen moeten worden om veilig te werken, maar ook wat voor schoonmaaktechniek en -middelen er gebruikt moeten worden om de ruimte te reinigen.

Om je een beeld te geven, leggen we hieronder meer uit over de verschillende fases. Let op: we beschrijven hier de ontbinding van een lichaam, wat door veel mensen als zeer onprettig kan worden ervaren en walging op kan roepen.

Fase 1: ‘het verse stadium’
Vlak na de dood is het lichaam nog relatief toonbaar. Dit duurt tussen de 0 en 3 dagen (afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens dit stadium treden een aantal verschijnselen op: doordat het hart geen bloed meer kan rondpompen, verbleekt de huid. Dit wordt pallor mortis genoemd.

Ook verschijnen er lijkvlekken, paarsblauwe vlekken op de gedeelten van het lichaam die het laagst liggen. Dat gebeurt omdat het bloed door zwaartekracht naar deze delen trekt. Dit noemen we livor mortis. Na 2 tot 8 uur begint het lichaam te verstijven: rigor mortis. Deze stijfheid verdwijnt weer na 36 uur.

Fase 2: ‘the bloat stage/ het opblazen van het lichaam’
Na deze fase waarin het lichaam nog ‘toonbaar’ is, begint het ontbindingsproces zichtbaar te worden. Deze fase wordt ook wel putrefactie genoemd. De huid begint groenachtig zwart te kleuren. Ook kan het buitenste gedeelte van de huid loslaten. Deze laag bestaat uit niet-levende cellen en laat gemakkelijk los van het bindweefsel daaronder.

Tussen 2 en 6 dagen na overleden zullen de bacteriën en microben die al in het lichaam aanwezig waren (toen de persoon nog leefde) zich vermeerderen. Hierbij komen gassen vrij. Denk aan gassen als ammonia, methaan en waterstofsulfide. Doordat deze gassen vrijkomen, blaast het lichaam op. Onderdelen van het lichaam die als eerste bol worden, zijn het gezicht en de darmen, maar andere delen van het lichaam kunnen ook opzwellen. Er komt hierbij doorgaans een hevige, onaangename geur vrij.

In dit stadium kunnen de eerste insecten op het lichaam afkomen, zoals maden en vliegen. De aanwezigheid van microben en insecten veroorzaakt een toenemende temperatuur van het lichaam en stimuleert de ontbinding van het lichaam.

Fase 3: Actieve stadium van verval/ the active stage of decay
Vanaf 6 dagen na de dood zal het lichaam actief uiteenvallen: spieren ontbinden, de vrijkomende gassen in het lichaam voeren de druk in het lichaam af. Het dode lichaam zal vloeistoffen afscheiden: lijkvocht. Dit is niet hetzelfde als bloed.

Lijkvocht ontstaat doordat het lichaam ‘vloeibaar’ wordt. Het is bruin, zwart of rood en brengt een misselijkmakende geur teweeg. Stoffen die voor deze stank zorgen zijn bijvoorbeeld cadaverine en putrescine. Deze komen tot stand doordat microben zich voeden met lichaamsweefsel. De zwelling van het lichaam wordt uiteindelijk ook weer minder, omdat de gassen uit het lichaam zijn verdwenen.

Fase 4: Geavanceerde stadium van verval/ advanced stage of decay
Tussen 10 en 25 dagen na de laatste adem, zal het lichaam begin met uitdrogen. Na afloop van dit stadium is al het zachte weefsel van het lichaam ‘op.’ Alleen botten, haar en kraakbeen resteren. Ook de stank verdwijnt langzamerhand.

Als je meer wilt weten over dit proces, lees dan ook eens: https://margron-schoonmaak.nl/wat-gebeurt-er-met-je-lichaam-nadat-je-overlijdt/

Mummificatie en adipocirevorming

In sommige gevallen verloopt de ontbinding van een lichaam anders, of wordt de ontbinding geremd, zoals bij mummificatie of adipocirevorming.

Niet alleen in Egypte komen mummies voor, ook onder natuurlijke omstandigheden kan een dood lichaam mummificeren. Bij mummificatie vergaat het lichaam niet, maar het droogt uit. Er blijft dan meer dan alleen het skelet in tact (ook wekere delen van het lichaam, zoals de huid). Als het droog is en er veel wind is, zijn de omstandigheden ‘gunstig’ voor mummificatie. Een menselijk lichaam ontbindt sneller in een nat en warm klimaat. Veel soorten bacteriën die de ontbinding bevorderen hebben namelijk een vochtigheidsgraad van 60% nodig om te overleven.

Adipocirevorming is weer heel wat anders. Het betekent ‘verzeping.’ Onder sommige omstandigheden kan zich een witte of grijze substantie vormen die lijkenwas wordt genoemd. Dit kan plaatsvinden bij een lijk dat in het water ligt. Het laagje om het lichaam komt voort uit het vetweefsel van het lichaam. Bepaalde bacteriën kunnen het vet omzetten in een zeepachtige stof. Adipocirevorming remt het ontbindingsproces.

Hoewel het veel zeldzamer is dan ontbinding, kunnen zowel mummificatie als adipocirevorming optreden in woningen. Voor de schoonmaak na overlijden is het in beide gevallen erg belangrijk om de hulp in te roepen van een professioneel schoonmaakbedrijf.

Hoe verder het ontbindingsproces is gevorderd, hoe erger de vervuiling

Je kunt je voorstellen dat de ruimte waarin een overledene de dag van overlijden gevonden wordt, minder aangetast is dan een woning waarin iemand weken of maanden ligt. Als een lichaam nog goed toonbaar is, betekent dat vaak ook dat de ruimte minder aangedaan is. Als een overledene zich langer in een ruimte bevindt, dan is de ruimte vaak ook meer vervuild. Het lichaam is dan immers al in verdere staat van ontbinding.

In de tweede en derde fase van het ontbindingsproces, verspreiden lichaamsgassen zich door de ruimte. Dit brengt een penetrante geur mee, die moeilijk te neutraliseren is. Deze lucht roept bij de meeste mensen een hevige reactie op. Je kunt er zelfs door gaan braken.

Daarnaast trekken lichaamsvloeistoffen in de vloeren, meubels, muren en voorwerpen in huis. Ligt een lichaam langer ongezien op een plek, dan hebben deze lichaamsvloeistoffen langer de tijd gehad om in de woning te trekken, en is de woning dus erger vervuild.

Uitzonderlijke situaties

Bij Margron Schoonmaak hebben we veel ervaring met schoonmaak na overlijden. Wij komen ook vaak uitzonderlijke situaties tegen, zoals schoonmaak na een onopgemerkt sterfgeval, schoonmaak van een plaats delict, schoonmaak na zelfmoord én schoonmaak bij hoarderwoningen (woningen van verzamelaars). Hieronder lees je meer over de volgende uitzonderlijke situaties:

  1. onopgemerkt overlijden
    schoonmaak plaats delict
  2. schoonmaak na moord of zelfdoding
  3. schoonmaak
  4. hoarderwoningen

Onopgemerkt overlijden

Een vergevorderd ontbindingsproces komt bijvoorbeeld voor wanneer mensen onopgemerkt overlijden. Personen van wie bekend is dat ze ziek zijn en niet lang meer te leven hebben, worden vaak eerder gevonden dan personen die onverwacht overlijden. Mensen met een grote kennissen- of vriendenkring of familie zullen ook eerder gevonden worden, als hun naasten een tijdje niets gehoord hebben.

Toch komt het helaas regelmatig voor dat personen pas na lange tijd gevonden worden. Bij Margron Schoonmaak nemen wij de schoonmaak na een onopgemerkt sterfgeval ook wel eens op ons. Hoe wordt een lijk dan toch uiteindelijk gevonden? Vaak is dat omdat buren de stank opmerken. Of omdat ze de buurman of -vrouw al een tijd niet hebben gezien en de politie waarschuwen.

In de krant kun je dan lezen: ‘man ligt maandenlang dood in zijn huis’ (Brabants Dagblad). Je hebt er dan meestal geen gezicht bij, het voelt anoniem. Maar in elke stad gebeurt het. En zelfs in dorpen en het platteland, waar doorgaans meer sociale controle is, komt het voor. Eén zoekopdracht in Google en je komt tientallen berichten tegen van mensen die weken of maanden levenloos in hun huis hebben gelegen. Sterker nog, het aantal mensen dat in eenzaamheid sterft neemt toe, schrijft het Brabants Dagblad.

Dat is natuurlijk schrijnend. Na dit incident schreef de Brabantse politie dan ook op Facebook: ‘Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven.’ In de Facebookpost doet de politie een appel op burgers om een beetje naar elkaar uit te kijken. En hoewel dit een nobel streven is, is het probleem de wereld nog niet uit.

Als professioneel schoonmaakbedrijf hebben wij regelmatig te maken met schoonmaak na een onopgemerkt sterfgeval. Woningen zijn dan zo sterk vervuild dat de schoonmaak beter niet uitgevoerd kan worden door mensen die hier geen ervaring mee hebben. Gezondheidsrisico’s bij een onopgemerkt overlijden zijn alomtegenwoordig.

Waar hebben die gezondheidsrisico’s mee te maken? Bij de schoonmaak komen dingen kijken zoals het neutraliseren van geur, afvoeren van bio-medisch afval en het afvoeren van bevuilde meubels, maar soms ook het weghalen van (delen van) de vloer. Zelfs soms zodanig dat er een heel stuk beton uit de woning gehaald moet worden. In zulke gevallen is specialistische schoonmaak noodzakelijk. Met deze specialistische reiniging hebben we bij Margron veel ervaring.

Schoonmaak van plaats delict

Een plaats delict zoals je ze in detectives ziet krijgen de meeste mensen in het echte leven (gelukkig) niet te zien: de gele crime scene-afzetlinten, oranje pionnen en forensische onderzoekers in hun plastic witte pakken kennen we doorgaans uit series en films. Toch ben je misschien, zonder dat je het weet, weleens langs een plek gelopen die ooit een plaats delict was. Omdat de plek na afloop grondig schoon is gemaakt en hersteld, hoef je het niet te merken.

Een plaats delict wordt altijd eerst goed onderzocht door forensische onderzoekers en politie. Sporen worden gezocht en gevonden, aanwijzingen worden geanalyseerd. Daarna is het tijd voor de schoonmaak van de crime scene, die door bedrijven zoals Margron Schoonmaak wordt uitgevoerd.

Het schoonmaken van een plaats delict is een specialistische taak die een professionele aanpak vereist. Goede hygiënemaatregelen en zorgvuldig afvoeren van bio-medisch afval zijn cruciaal. Daarnaast is het een speerpunt van ons om de locatie veilig achter te laten. Daarbij kijken we verder dan schoon op het eerste gezicht.

Aan het betreden en schoonmaken van een plaats delict kleven risico’s op besmetting met bijvoorbeeld hiv, hepatitis C, tuberculose, herpes en E. coli. Daarom zorgen we voor de uiterst grondige reiniging, bijvoorbeeld na een overlijden of een (zelf)moord.

Zie voor meer informatie de volgende pagina: https://margron-schoonmaak.nl/plaats-delict-schoonmaken/

Schoonmaak na moord of zelfdoding

De schoonmaak van een plek waar iemand is overleden als gevolg van moord of zelfdoding is niet iets waar je lichtzinnig over doet. Voor de naasten van degene die is heengegaan, is het betreden van de plek des onheils dubbel traumatisch. Want naast het besef over het leed van je dierbare op die plek, kan in de ruimte zichtbaar bloed aanwezig zijn. Ook gebroken glas, kapotte meubelen en andere aantastingen van de ruimte kunnen maar al te erg tot de verbeelding spreken.

Voor het reinigen van een dergelijke ruimte is het essentieel om een professioneel schoonmaakbedrijf bij de arm te nemen. Margron beschikt over de juiste kennis, ervaring, apparatuur en beschermingsmiddelen.

En niet alleen dat, wij gaan uiterst respectvol en discreet met je situatie om, wat die situatie ook is. Wij hebben begrip voor je verdriet en zullen zorgvuldig met de spullen van de overledene omgaan.

Voorwerpen die zijn beschadigd of vervuild worden weggehaald. Gespecialiseerde schoonmakers zullen de voorwerpen vervolgens reinigen, desinfecteren, behandelen en herstellen. Wij behandelen de eigendommen met voorzichtigheid en tact. Wij begrijpen het ondraaglijke verdriet van het verlies van een dierbare op deze manier. We zullen er daarom alles aan doen om je als nabestaande te ontzorgen.

Wanneer je ons benadert voor een schoonmaak na moord of suïcide, zorgen wij ervoor dat de woning weer helemaal schoon en leefbaar wordt. Je hoeft zo als nabestaande niet bang te zijn dat je nog iets aantreft van wat er in de woning is voorgevallen. Je komt niet voor onaangename verrassingen te staan, want wij gaan alles grondig bij langs.

Als je meer wil weten, kijk dan ook eens op deze pagina: https://margron-schoonmaak.nl/schoonmaak-na-zelfmoord/#:~:text=Margron%20Schoonmaak%20is%20gespecialiseerd%20en,van%20wat%20er%20heeft%20plaatsgevonden.

Hoarder-woningen

Onopgemerkt overlijden is niet de enige situatie die geavanceerde schoonmaak vereist. Soms maken wij ook zogenaamde hoarder-woningen mee. Het gaat dan zowel om woningen na overlijden als om huizen van levende individuen die dringend hulp nodig hebben bij het opruimen en schoonmaken.

Hoarders zijn mensen met een vergaande verzamelwoede. Hoarding wordt de laatste jaren erkend als psychische aandoening. Vaak liggen er psychische problemen ten grondslag aan deze verzameldrang. In extreme gevallen is elke centimeter in het huis bedekt met rommel. Dat kan van alles zijn: van een huis bezaaid met lege bierblikjes tot een huis waar je alleen nog door kleine paadjes tussen de stapels oude kranten kunt voortbewegen. Maar het kan ook gaan om afval en vuilnis.

Huizen van extreme verzamelaars brengen weer eigen risico’s met zich mee. Hoarden gaat niet altijd gepaard met een gebrek aan hygiëne, maar regelmatig is dat wel het geval. Soms is er sprake van huizen vol etensresten. Het voornaamste risico is dan het ontstaan van schimmels, bacteriën en gisten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Andere risico’s zijn verwondingen door onverwachte scherpe voorwerpen of door spullen die naar beneden kunnen vallen, op het hoofd van degene die de woning betreedt.

In dit soort gevallen is professionele schoonmaak wederom noodzakelijk.

Wie is er wettelijk verantwoordelijk voor schoonmaak na overlijden?

Eerder in dit artikel noemden we al de moeder die het huis moest schoonmaken waarin haar dochter werd vermoord. Ze ging erheen om wat kleren op te halen voor de uitvaart. Maar ze trof het huis in verschrikkelijke staat aan. Overal zaten bloedvlekken. Niets was opgeruimd nadat het huis was vrijgegeven door de politie.

Ondanks kritiek hierop van o.a. Slachtofferhulp, is de eerstegraads familie wettelijk verantwoordelijk voor het reinigen van een woning waarin een persoon is overleden. Dit is het geval bij zowel huur- als koopwoningen. De wetgevende macht ziet het namelijk als de verantwoordelijkheid van de bewoner om het huis schoon te maken. In het geval van overlijden van de bewoner wordt die verantwoordelijkheid overgedragen op de erfgenamen van de overledene.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ben je op deze webpagina beland omdat je zelf een naaste bent verloren en je je nog geen raad weet met de schoonmaak na overlijden? Het is aan te bevelen om een vakkundig schoonmaakteam in te schakelen. Hoe dat verder in zijn werk gaat lees je hier.

Als je hulp zoekt bij schoonmaak na overlijden, kun je contact opnemen met een professionele schoonmaakdienst, zoals Margron schoonmaak. Samen bespreken we je situatie. Aan de hand daarvan stellen wij een heldere prijsopgaaf op. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onvoorziene kosten te staan.

Je hoeft bij ons niet lang te wachten. We zijn zeven dagen per week beschikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur en we kunnen dezelfde of de volgende dag al aan het werk gaan met de ruimte die je schoon wilt laten maken. We voeren het werk uit met beschermende kleding, handschoenen en maskers. Zo kunnen we gezondheidsrisico’s zo effectief mogelijk beperken.

Vervolgens beginnen onze schoonmaakwerkzaamheden met het opruimen van de zichtbare vervuiling. Daarbij kun je denken aan het opruimen en reinigen van vloeren waarop lijkvocht, bloed en andere biologische vervuiling is te zien. Maar je kunt ook denken aan losse voorwerpen.

We pakken de voorwerpen die zijn aangedaan op deskundige wijze in, zodat bacteriën en andere ziekteverwekkers geen kans hebben om te ontsnappen, en de besmette en aangetaste zaken veilig verbrand kunnen worden. Of als het gaat om waardevolle of dierbare spullen kunnen deze ook specialistisch worden gereinigd.

Onze specialisaties bij schoonmaak na overlijden

Bij Margron Schoonmaak zijn wij zeer ervaren in schoonmaak na overlijden. Zelfs in de meest complexe situaties weten wij de ruimte weer helemaal schoon achter te laten. Wij zijn gespecialiseerd in de volgende vormen van schoonmaak na overlijden.

Lijkvocht verwijderen
Lijkgeur verwijderen
https://margron-schoonmaak.nl/vervuilde-woning-schoonmaken/

Hieronder bespreken we deze verschillende aspecten nog eens stap voor stap.

Lijkvocht verwijderen

Een ander moeilijk aspect van schoonmaak na overlijden is het opruimen van lijkvocht. Als een dood lichaam langer op dezelfde plek blijft liggen komt er uiteindelijk lijkvocht vrij. Dat zijn vloeistoffen die uit het lichaam komen. Het lijkvocht kan bruin, zwart of rood zijn en zorgt voor een weerzinwekkende lucht. Stoffen als cadaverine en putrescine zijn onder andere verantwoordelijk voor deze geur. Deze stoffen ontstaan doordat microben zich tegoed doen aan lichaamsweefsel.

Naast dat de extreem uitgesproken lijkgeur verwijderd moet worden, zal ook het lijkvocht moeten worden verwijderd.

Het is van groot belang dat dit op een professionele manier gebeurt. Een ontbonden lichaam brengt allerlei gevaarlijke bacteriën met zich mee. Het is daarom gevaarlijk voor de gezondheid om dit zelf schoon te maken. Een professioneel team met jarenlange ervaring in de schoonmaak na overlijden kan je hierbij helpen.

Zie voor meer informatie de volgende pagina:
https://margron-schoonmaak.nl/lijkvocht-laten-verwijderen/

Lijkgeur verwijderen

Een lichaam in ontbinding brengt een doordringende stank met zich mee. Niet voor niets zie je mensen in detectives vaak over hun nek gaan als ze in de buurt van een lichaam komen. Zelfs als het lichaam al is verwijderd uit de ruimte, kan de geur blijven hangen.

Wanneer een lichaam afsterft, stopt de toevoer van zuurstof naar de cellen en begint de afbraak van weefsel. Bacteriën planten zich voort en breken organische stoffen af. Dat leidt tot de productie van stoffen als ammoniak en waterstofsulfide, die bekend staan om hun uitgesproken geur. Ammoniak heeft een scherpe, prikkelende geur en doet denken aan mest of urine. Waterstofsulfide wekt de associatie met rotte eieren.

Daarnaast kunnen er uit het lichaam gassen ontsnappen (meestal in de tweede fase van ontbinding, de fase waarin het lichaam zich ‘opblaast’ of bol wordt. Die gassen bestaan uit een cocktail van stoffen als waterstofsulfide, methaan en kooldioxide.

De intensiteit van de geur lijklucht varieert per situatie. De verschillen hebben te maken met zaken als de omgevingstemperatuur, de vochtigheidsgraad, de bacteriële populaties aanwezig in het lichaam, en hoelang het lichaam al dood is.

Het verwijderen van lijklucht kan ingewikkeld zijn. De aanpak hangt af van de ernst van de situatie en van het type ruimte. Om lijkgeur te laten verdwijnen moet de bron van de geur achterhaald worden. Het bronmateriaal moet allemaal verwijderd worden.

Daarnaast moeten er effectieve reinigingsmiddelen gebruikt worden. Ook moet de ruimte gedesinfecteerd worden en is er goede ventilatie van de ruimte nodig. Professionele schoonmaakbedrijven weten hoe je dat doet. Dus voor het doeltreffend verwijderen van lijkgeur is het zeer aan te raden om hulp in te schakelen van een professioneel schoonmaakteam.

Zie voor meer informatie de volgende pagina:
https://margron-schoonmaak.nl/lijkgeur-laten-verwijderen/

Vervuilde woning schoonmaken

Wat het probleem ook is, of er nou sprake is van onopgemerkt overlijden, een hoarderwoning, een plaats delict of alles daartussenin en daarbuiten, wij zorgen ervoor dat de ruimte weer helemaal schoon is. Wij hebben uitgebreide ervaring in specialistische schoonmaak. Hoe extreem de situatie ook is, wij hebben de kennis, ervaring, techniek en middelen om ervoor te zorgen dat de ruimte weer helemaal gereinigd wordt. Mocht het een woning betreffen, dan zorgen wij ervoor dat de woning weer helemaal klaar is om bewoond te worden.

Zie de volgende webpagina voor meer informatie: https://margron-schoonmaak.nl/vervuilde-woning-schoonmaken/

Spoed?

Na de ontdekking van een sterfgeval is het belangrijk om niet lang te wachten met de schoonmaak van de ruimte waarin het sterfgeval heeft plaatsgevonden. Natuurlijk, eerst wordt het lichaam door begrafenisondernemers, mortuariumpersoneel of politie uit de ruimte gehaald. Maar daarna is het zaak om de schoonmaak na overlijden zo snel mogelijk uit te voeren.

Vooral als de lijkgeur nog in de ruimte hangt en het lijkvocht van de overledene er nog ligt, is het zaak om de ruimte zo snel mogelijk schoon te maken. Hoe eerder de schoonmaak na overlijden gedaan kan worden, hoe beter. Te lang wachten kan zorgen voor een verergering van het probleem. Ben je er snel bij, dan is het makkelijker om lijklucht en lijkvocht te elimineren. Het heeft dan minder tijd om de vloer en muren te doordrenken.

Bij Margron Schoonmaak kunnen we nog dezelfde of de volgende dag op locatie zijn om de woning onder handen te nemen. Dus moet de woning met spoed worden gereinigd? Dan kijken we graag samen wat we kunnen doen!

Wat zijn de kosten van schoonmaak na overlijden?

De kosten van een schoonmaak na overlijden door een professioneel schoonmaakbedrijf verschillen per situatie. Begrijpelijk dat je van tevoren een idee wilt hebben van de prijs, maar schoonmaak na overlijden is altijd maatwerk. Daarom bespreken we vooraf de specifieke situatie, zodat we een heldere offerte kunnen opstellen. Dan weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bij het opstellen van een prijsopgaaf kijken wij in ieder geval af van de volgende factoren:

  1. De grootte van de ruimtes die vervuild zijn.
  2. Het stadium van ontbinding waarin de overledene zich bevindt (is de overledene relatief kortgeleden overleden, dan is de ruimte waarschijnlijk minder aangedaan dan bij een onopgemerkt overlijden).
  3. De bronnen en intensiteit van de lijkgeur.
  4. Het type vloer (is er bijvoorbeeld sprake van laminaat, linoleum of beton).
  5. De mate waarin lijkgeur en lijkvocht zijn doorgedrongen in muren en vloeren.
  6. Het aantal meubels en voorwerpen dat specialistisch moet worden afgevoerd.

Terug naar een veilige en leefbare situatie

Natuurlijk kunnen we het verdriet niet wegnemen over een naaste die er niet meer is. Wat we wel kunnen doen is het een klein stukje makkelijker maken door te zorgen dat de woning of ruimte weer helemaal schoon, veilig en leefbaar wordt. Alles wat er maar komt kijken bij schoonmaak na overlijden nemen we graag van je over.

Wanneer wij bij Margron Schoonmaak ons over de schoonmaak van een ruimte ontfermen, zorgen we ervoor dat niks in de ruimte aan het overlijden doet denken. Zodra wij klaar zijn met ons werk kan de ruimte dus weer veilig gebruikt worden.

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.