Plaats delict: wat is dat precies en hoe werkt de procedure op locatie?

Het aantal moorden en doodslagen in ons land is de afgelopen twintig jaar flink afgenomen. Toch komen er in Nederland jaarlijks nog steeds ruim honderd mensen door moord of doodslag om het leven. De plek waar iemand door een ander wordt gedood of waar het lichaam wordt gevonden, noemen we een plaats delict (PD) of een crime scene. 

Bij Margron Schoonmaak zijn wij gespecialiseerd in het reinigen van crime scenes en zorgen wij ervoor dat de locatie weer in gebruik genomen kan worden. Voordat wij aan het werk kunnen gaan, vindt er echter een hele procedure plaats. Benieuwd hoe deze procedure in zijn werk gaat? In dit artikel hebben we alles wat er gebeurt na het vinden van het lichaam op een rijtje gezet en ontdekt u alles wat u moet weten over een plaats delict. 

Plaats delict in het kort

 • Een plaats delict is de plaats waar een misdaad heeft plaatsgevonden. Vaak gaat het om een moord of doodslag.
 • De prioriteit van de politie ligt altijd bij slachtoffers en veiligheid. Daarna wordt de crime scene afgezet.
 • De forensische politie doet vervolgens onderzoek op locatie en de forensisch patholoog onderzoekt het lichaam.
 • Wanneer het onderzoek is afgerond, wordt de locatie vrijgegeven.
 • Een specialistisch schoonmaakbedrijf reinigt vervolgens de locatie.
 • Na de reiniging is het pand weer klaar om gebruikt te worden.

Wat is een plaats delict precies?

Plaats delict is van oorsprong politiejargon voor de plaats waar een misdaad heeft plaatsgevonden. Het kan hier in principe dus ook gaan om de plek waar een andere misdaad is gepleegd, maar in de volksmond hebben we het vrijwel altijd over moord of doodslag als we het hebben over een plaats delict. Een plaats delict is vaak de plek waar de moord is gepleegd, maar als het lichaam is verplaatst kan het ook gaan om de plek waar het lichaam is gevonden of een andere plek waar sporen worden aangetroffen. 

Overigens wordt het vaak in de loop van het proces duidelijk of een locatie ook daadwerkelijk een plaats delict is. Wanneer er een dood lichaam wordt aangetroffen, kan uit onderzoek bijvoorbeeld ook blijken dat het om een ongeval gaat. In dat geval handelt de politie in eerste instantie dus hetzelfde als bij een plaats delict, maar is dit strikt genomen geen crime scene.

Wat is de procedure bij een crime scene?

De precieze aanpak bij een crime scene is afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer iemand overdag op straat wordt neergeschoten liggen de prioriteiten bijvoorbeeld heel anders dan wanneer iemand dood wordt gevonden in zijn eigen huis. Toch verloopt iedere omgang met een plaats delict wel altijd volgens een vaste procedure:

 1. De politie en eventuele overige hulpdiensten arriveren
 2. De locatie wordt afgezet
 3. Forensisch onderzoek van de locatie
 4. Onderzoek van het lichaam
 5. Vrijgeven locatie
 6. Schoonmaak van de locatie

Inschakelen politie en overige hulpdiensten

Na een melding zal de politie met spoed naar de locatie toe komen. Wanneer de politie arriveert, is het erg afhankelijk van de precieze situatie hoe er gehandeld wordt. Is de moord net gepleegd? Dan zal de prioriteit liggen bij het oppakken van de dader. Zijn er wellicht ook gewonden? Dan zullen extra hulpdiensten en ambulances worden ingezet om medische hulp te verlenen. Het redden van levens en de veiligheid hebben in eerste instantie altijd de hoogste prioriteit. 

Politie sluit locatie af

Gaat het om iemand die al enige tijd overleden is? Dan zal de locatie zo snel mogelijk worden afgezet, om sporen veilig te stellen. Dit is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat mogelijke getuigen niet beïnvloed worden en om omstanders te beschermen en journalisten en ander publiek te weren. Bij woningen wordt hiervoor gebruikt gemaakt van een rood-wit lint. Is de moord buiten gepleegd? Dan zullen witten tenten en schermen worden gebruikt om de locatie af te zetten. 

Forensische onderzoek op de locatie

Eenmaal veiliggesteld, zal de forensische opsporingsdienst zo snel mogelijk de plaats delict onderzoeken. De rechercheurs zoeken hiervoor op de plaats delict naar sporen die aanwijzingen geven over wat er precies gebeurd is, en wie het heeft gedaan. Belangrijke sporen zijn bijvoorbeeld vingerafdrukken, bloedsporen, schoenafdrukken en haren. De locatie wordt hiervoor centimeter voor centimeter uitgekamd en ieder detail wordt onderzocht. Alle sporen worden meegenomen en overal wordt beeldmateriaal van gemaakt. Zo wordt waardevol bewijsmateriaal verzameld waarmee de dader later kan worden veroordeeld. 

Forensische pathologie

Wanneer het onderzoek op locatie is afgerond, wordt het lichaam meegenomen naar het lab van de forensisch patholoog. Hier wordt het lichaam van het slachtoffer uitgebreid onderzocht, ook weer op sporen die vertellen wat er is gebeurd en wie het gedaan zou kunnen hebben. Aan de hand van bepaalde verwondingen kan de patholoog bijvoorbeeld zien wat de exacte doodsoorzaak is geweest. En aan de hand van DNA-sporen kan achterhaald worden wie de dader zou kunnen zijn.

Vrijgeven plaats delict

Nadat alle sporen zijn veiliggesteld, wordt de plaats delict vrijgegeven. Meestal gebeurt dit zo snel mogelijk, zodat het pand of openbare locatie weer snel in gebruik kan worden genomen. Uiteraard moet er dan nog wel wat gebeuren op de locatie.

Specialistische reiniging crime scene

Voordat de locatie weer veilig in gebruik kan worden genomen, is vaak een grondige schoonmaak vereist. Afhankelijk van wat er precies is gebeurd zijn er uiteenlopende risico’s en problemen op een plaats delict. Wanneer het een brute moord betrof, zal de ruimte en de huisraad zijn aangedaan met bloedspetters en ander biomedisch afval. Hierbij is er altijd risico op besmetting met bloedgedragen ziektewerkers als hiv, tuberculose, hepatitis en E. coli. Wanneer een lichaam al een tijdje in een ruimte lag zijn er extra risico’s op aërogene ziekteverwekkers en zal de ruimte ook erg naar lijkgeur stinken. Lijkgeur is niet zozeer gevaarlijk, maar wel zeer onwenselijk. 

Margron is uw schoonmaakspecialist voor een plaats delict

Is in uw woning, bedrijfspand of ander soort gebouw het ondenkbare gebeurd en bent u achterbleven met een plaats delict? Onze specialisten helpen u op vakkundige wijze met het weer leefbaar maken van uw pand. Nadat wij klaar zijn, zal niets nog herinneren aan de misdaad die er heeft plaatsgevonden. Meer weten? Lees hier alles over hoe wij een plaats delict schoonmaken

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.