Nicotineaanslag verwijderen van muren, plafonds, deuren en tapijt

Bij Margron Schoonmaak zijn wij gespecialiseerd in specialistische schoonmaakwerkzaamheden. Wij worden wekelijks ingeschakeld voor het reinigen van (extreem) vervuilde woningen. In veel gevallen is daarbij ook sprake van nicotinevervuiling. In huizen waar veel binnenshuis gerookt wordt, zien we dan dat muren, plafonds, deuren en andere oppervlakken ernstig vergeeld zijn door de aanslag van de rook. Heeft u ook te maken met een woning die is aangedaan door nicotine en wilt u dit zelf reinigen? In dit artikel deze we onze kennis op het gebied van nicotineaanslag verwijderen van muren, plafonds, tapijt en deuren.

Wat is nicotineaanslag precies?

Nicotineaanslag ontstaat door (langdurig) binnen roken. Zoals bekend bevat rook nicotine. Dit is niet alleen verslavend, maar heeft nog een nadelig effect: het trekt in een huis. Nicotine hecht zich namelijk aan ieder soort oppervlak, van het plafond tot de vloer en van muren tot deuren. Het resultaat is een gelige aanslag, die vaak ook plakkerig aanvoelt. Daarnaast geeft het ook een vieze geur. Kortom: genoeg redenen om zo snel mogelijk die aanslag te verwijderen.

Let op: u kunt nicotinevlekken niet direct overschilderen

Belangrijk om te weten voordat u besluit wanden en plafonds te schilderen: u kunt niet zomaar over de nicotineaanslag heen schilderen. Nicotine is namelijk vet. Wanneer u hier direct overheen schildert, zal de verf niet goed hechten en binnen de kortste keren loslaten. Daarom zal het altijd nodig zijn eerst de nicotineaanslag te verwijderen, voordat u er met verf overheen gaat. Alleen op die manier zorgt u ervoor dat de woning er weer netjes uitziet.

Voordat u begint

Zorg voordat u begint met schoonmaken voor voldoende ventilatie. Niet alleen zal hierdoor de rooklucht sneller uit huis gaan, ook zult u op deze manier minder last hebben van de vluchtige reinigingsmiddelen. Daarnaast raden we aan om altijd rubberen handschoenen en een bril te gebruiken tijdens het schoonmaken. Sommige middelen zijn namelijk (zeer) irriterend voor uw huid. Verder vrij logisch, maar toch goed om te vermelden: draag niet uw goede pak tijdens het schoonmaken, maar liever uw schoonmaakkleding!

Nicotineaanslag verwijderen van muren en plafonds

Met name grote oppervlakken als muren en plafonds, kunnen erg veel nicotineaanslag hebben. Om de nicotine effectief te verwijderen, kunt u het beste eerst de muur stofzuigen met een borstelopzetstuk. Op deze manier zullen de eerste grove stukken loskomen, samen met stof, spinnenwebben en ander vuil.

Vervolgens neemt u een emmer lauw water en een sponsje. Voeg aan het water allesreiniger toe, of – mits de ondergrond het toelaat – gebruik soda, azijn of ammonia. U kunt eventueel ook een speciale nicotinereiniger gebruiken, maar in onze ogen is zo’n duur middel niet nodig bij nicotinevlekken. Neem dus gewoon uw spons, dompel het in uw emmer en wrijf langzaam maar kordaat over de muur. U zult zien dat de nicotine loskomt en in uw spons gaat zitten. Spoel vervolgens uw spons uit en blijf dit herhalen totdat alle nicotine is verwijderd. Raakt het water erg vuil? Vergeet dan niet tussendoor het water in uw emmer te verversen.

Is het al geel uit de muur of het plafond verwijderd? Laat het dan goed drogen en schilder het vervolgens, zodat u weer een strakke wand- en plafondafwerking krijgt.

Nicotineaanslag van deuren en kozijnen halen

Voor deuren en kozijnen gaat u in principe op dezelfde manier te werk als bij wanden en plafonds. Houd alleen wel rekening met het materiaal van uw deuren en kozijnen. Zijn deze gemaakt van kunststof? Dan kunt u in principe dezelfde middelen (azijn, ammonia, zeep en/of soda) gebruiken als bij wanden en plafonds. Gaat het echter om houten deuren, deurposten en kozijnen? Gebruik dan liefst een milde zeep, en zeker geen azijn. De hoge zuurgraad is namelijk erg schadelijk voor het hout. Dit geldt ook voor houten vloeren: gebruik een mild schoonmaakmiddel met een lage zuurgraad.

Nicotine uit tapijt halen

Is ook het tapijt vergeeld en wilt u dit laten liggen? Dan zult u ook het tapijt moeten ontdoen van de rookaanslag. Hiervoor kunt u ook een water en zeep gebruiken, maar onze voorkeur gaat voor tapijt uit naar een stoomreiniger. Een stoomreiniger is namelijk ideaal om nicotine en ander vuil uit stof te verwijderen. U kunt er dus niet alleen uw tapijt of vloerkleden met reinigen, maar ook meubels en stoffen bekleding.

Aanslag van nicotine laten verwijderen door een specialist

Heeft u geen tijd om zelf de nicotineaanslag te verwijderen van muren, vloeren, deuren en andere oppervlakken in huis? Of gaat het om meer dan alleen een paar nicotinevlekken? Schakel dan een specialist in! Margron Schoonmaak is dé specialist als het gaat om ernstig vervuilde woningen. Neem vrijblijvend contact op en wij bespreken graag met u de mogelijkheden.

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.