Bloedvlekken verwijderen? Zo doet u dat!

Bij Margron Schoonmaak worden wij regelmatig gevraagd voor het reinigen van ruimten met hardnekkige bloedvlekken. Denk aan een plaats delict of een ruimte waar lange tijd een overledene heeft gelegen. Zoals u begrijpt is dit specialistenwerk, met grote risico’s op infectie. Maar heeft u nu in uw vinger gesneden of heeft u ’s nachts een wondje opengekrabd? Ook dan kunt u te maken krijgen met vervelende bloedvlekken, die u gelukkig vrij eenvoudig kunt verwijderen. In dit artikel geven we graag wat tips om bloedvlekken te verwijderen.

Bloedvlekken uit kleding, beddengoed, tapijt of bankstel halen?

Bloed is een lastige vlek om te verwijderen. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat bloed rijk is aan eiwitten, net als andere lichaamsvloeistoffen als braaksel, zweet en urine. Wat het nog lastiger maakt, is dat bloed rijk is aan hemoglobine, wat ervoor zorgt dat het bloed gaat oxideren en stollen. Het verandert hierdoor niet alleen van kleur, maar ook van chemische samenstelling. Daarom vergt het verwijderen van vers bloed een andere aanpak dan het verwijderen van oud, opgedroogd bloed. In principe maakt de ondergrond niet veel verschil, alleen raden we aan goed uit te kijken met delicate stoffen als wol en zijde.

Verse bloedvlek verwijderen

Bent u er snel bij en is de bloedvlek nog vers? Dan kunt u de vlek in de meeste gevallen vrij eenvoudig verwijderen met behulp van zeep en water. In principe kunt u iedere vorm van zeep gebruiken.  groene zeep, shampoo, afwasmiddel, wasmiddel, fles, blok: waar het om gaat is dat het echt zeep bevat, wat zal binden aan de eiwitten uit het bloed.

Om een verse bloedvlek te verwijderen, gaat u als volgt te werk:

 1. Begin met het verwijderen van bloed dat op het textiel ligt met bijvoorbeeld een lepel, mocht het gaan om vrij veel bloed.
 2. Spoel vervolgens het textiel met overvloedig koud water. Gaat het om een kledingstuk? Hou het dan onder de kraan. Als het kan, hou de kraan dan aan de achterkant van het kledingstuk, zodat de vlek als het ware uit het textiel wordt gedrukt.
 3. Na het spoelen bewerkt u de vlek met een beetje zeep en masseert u deze met een draaiende beweging op de vlek.
 4. Spoel nu weer met koud water.
 5. Gaat de vlek er niet direct helemaal uit? Dan kunt u stap 3 en 4 enkele keren herhalen.
 6. Wanneer de vlek niet meer zichtbaar is, kunt u het textiel in de wasmachine doen en wassen als normaal.

Oude bloedvlekken verwijderen

Heeft u te maken met oude bloedvlekken op kleding, een bankstel of uw beddengoed? Dan zal het verwijderen van de vlek wat moeilijker zijn, maar beslist niet onmogelijk! Wel raden we aan om bij dit type vlekken geen zeep te gebruiken, maar een waterstofperoxide, ammonia, Biotex of een schoonmaakmiddel op basis van deze stoffen. Deze stoffen zullen ervoor zorgen dat het bloed oplost, zodat het u het daarna kunt verwijderen, eventueel door kleding te wassen.

Zo verwijdert u oudere bloedvlekken:

 1. Probeer ook bij oudere vlekken eerst zoveel mogelijk bloed los te halen met bijvoorbeeld een lepel of een plamuurmesje.
 2. Breng vervolgens het middel aan op de vlek, en laat dit enkele minuten inwerken.
 3. Vervolgens kunt met een borsteltje vaak al het grootste deel van de vlek loshalen.
 4. Spoel daarna de vlek goed uit, bij voorkeur via de achterkant van het textiel.
 5. Eventueel kunt u stap 3 en 4 een paar keer herhalen, om grotere vlekken adequaat te verwijderen.
 6. Gaat het om kleding of beddengoed? Gebruik dan de wasmachine om uw textiel weer schoon en fris te maken.

Bloedvlek uit delicate kleding verwijderen

We raden overigens aan om – zeker bij delicate stoffen – altijd eerst een beetje van de zeep of het schoonmaakmiddel aan te brengen op klein deel van stof, buiten het zicht. Dit om te voorkomen dat u in plaats van een bloedvlek in uw kleding straks opgescheept zit met verkleuringen of andere beschadigingen! Met name stoffen als wol, zijde en merinowol dient u uit te kijken. Merkt u dat de stof verkleurt? Breng uw kleding dan naar de stomerij en laat het bloed door een professional verwijderen.

Specialistisch schoonmaakbedrijf bij bloedvlekken

De meeste bloedvlekken kunnen dus gelukkig vrij snel en eenvoudig worden verwijderd. Heeft u echter te maken met ingetrokken bloedvlekken in vloeren, wanden, trappen of andere constructieve elementen? En is er eventueel ook sprake van andere vervuiling, bijvoorbeeld door ongedierte, braaksel of lijkvocht? Dan is een specialistische reiniging nodig. Margron kan dit voor u verzorgen. Niet alleen bloedvlekken verwijderen wij: wij zorgen ervoor dat de gehele woning weer perfect schoon wordt. Klaar om weer verhuurd of verkocht te worden.

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.