Schoonmaak na lijkvinding

Het vinden van een lijk maakt grote impact. Of het nu gaat om een overlijden door ziekte, moord, zelfmoord of een noodlottig ongeval: we wensen het niemand toe. Bovendien komt er heel wat op u af en moet er veel geregeld worden. Ook brengt een lijk aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, zeker wanneer het ontbindingsproces al dagen, weken of zelfs maanden aan de gang is. Een specialistisch schoonmaakbedrijf dat al uw zorgen op dit gebied uithanden neemt is daarom echt een must. Margron Schoonmaak is uw ervaren, discrete en deskundige specialist in schoonmaak na lijkvinding. Neem direct contact op of lees rustig verder om alles te weten te komen over onze specialistische reinigingsdienst na het vinden van een dood lichaam.

Margron Schoonmaak is uw specialistisch schoonmaakbedrijf

Complete ontzorging van A tot Z

  • – Discrete en respectvolle werkwijze\
  • Oplevering zo schoon als een ziekenhuis
  • 7 dagen per week, ook met spoed
  • Dieptereiniging, desinfectie en herstelwerkzaamheden
  • Mogelijk op iedere locatie in de hele Benelux
  • Ook voor schoonmaak na zelfdoding en plaats delict

Schoonmaak na lijkvinding is specialistisch werk

Margron Schoonmaak heeft jarenlange ervaring met de specialistische reiniging van plaatsen delict en andere ruimtes waarin een overledene is gevonden. In veel gevallen wordt bij lijkvinding in eerste instantie de politie ingeschakeld en forensisch onderzoek verricht. Nadat het lichaam is weggehaald wordt de ruimte vrijgegeven, maar is dan allesbehalve klaar om weer in gebruik te worden genomen. Met name bij misdrijven en bij lijken die al in een verre staat van ontbinding zijn, is vaak de hele ruimte aangetast door bloed, lijkvocht en andere lichaamssappen. Voordat een woning weer verkocht of verhuurd kan worden, is een grondige reiniging noodzakelijk.

Het goed schoonmaken en desinfecteren van een dergelijke locatie is een uitdagende klus waar u absoluut niet zelf aan moet beginnen. Hier zijn drie belangrijke redenen voor. Ten eerste kan het mentaal zeer zwaar en zelfs traumatisch zijn, zeker wanneer de overledene een dierbare was. Ten tweede zijn voor het goed verwijderen van biomedisch afval en een lijkgeur specialistische middelen en technieken nodig. En tot slot, misschien wel het belangrijkste: het opruimen van een locatie waar een lijk is gevonden brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

De risico’s van een ontbindend lichaam

Het kan gebeuren dat een lijk pas na weken of zelfs maanden gevonden wordt. In dit geval is het al in een vergevorderd stadium van ontbinding. Een zeer trieste situatie, die bovendien om een deskundige aanpak vraagt. Want tijdens de ontbinding komen er diverse stoffen vrij die niet alleen erg vies ruiken, maar ook een gevaar vormen voor de gezondheid. Daarnaast trekt dit soort situaties ook insecten en ongedierte aan, wat de situatie nog gevaarlijker maakt vanwege de verdere verspreiding van ziekteverwerkers. Ruimtes waarin een tijdlang een dood lichaam heeft gelegen, worden daarom geclassificeerd als een biohazard: een biologisch gevaar. Hieronder hebben we de grootste risico’s op een rij gezet.

Aërogene ziekteverwekkers

Onder aërogene ziekteverwekkers verstaan we micro-organismen die zich via de lucht verspreiden en ziektes veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Wanneer een persoon overlijdt (mede) als gevolg van een virus of bacterie, kunnen zeker in de eerste dagen na het overlijden nog ziekteverwekkers aanwezig zijn in de lucht.

Bloedgedragen ziekteverwekkers

en groter risico dan luchtgedragen ziekteverwekkers nog vormen bloedgedragen ziekteverwekkers. Hierbij moet gedacht worden aan onder meer hiv, tuberculose, hepatitis C, herpes en E. coli. Iedere bloedspetter is dus een potentiële bron van ziekte, waardoor hier zeer voorzichtig mee moet worden omgegaan.

Insecten en ongedierte

Een ontbindend lichaam trekt van nature insecten aan, waaronder brom- en vleesvliegen. Deze spelen immers een natuurlijke rol bij de ontbinding. Ook kan het zijn dat muizen, ratten, vogels en andere dieren op het lichaam afkomen. Insecten en andere dieren zorgen ervoor dat ziekteverwekkers zich verspreiden door de hele ruimte en soms zelfs door het hele huis. Daarom is het na de vondst van een lichaam heel belangrijk dat niet alleen de nabije ruimte goed wordt gereinigd, maar dat het hele pand grondig wordt geïnspecteerd en waar nodig schoongemaakt.

Toxinen door ontbinding

Tijdens de ontbinding zullen op den duur ook gassen vrijkomen. Denk aan ammoniak, waterstofsulfide en methaan. Deze gassen zijn giftig en kunnen ook ontbranden. Tel daarbij een slecht geventileerde ruimte en mogelijke etensresten, rioolgassen en rattenpoep en het mag duidelijk zijn dat we te maken hebben met een mogelijk giftige cocktail aan gassen. Oppassen is dus erg belangrijk.

Emotionele risico’s bij reiniging na lijkvondst

Naast de lichamelijke risico’s brengt het schoonmaken van een ruimte waar een dode heeft gelegen en het afvoeren van biomedisch afval ook een zware mentale belasting met zich mee. Zeker wanneer u de overledene goed gekend heeft kan dit zeer traumatisch zijn en het rouwproces verstoren. Maar ook wanneer u de overledene niet kent kan de aanblik en vooral de geur van biomedisch afval er stevig inhakken. Laat dit dus niet doen door familie, vrienden of uw eigen medewerkers!

Getrainde specialisten in beschermende kleding

Wij werken uitsluitend met goed opgeleide specialisten. Zij zijn niet alleen getraind om veilig en hygiënisch te werken en iedere omgeving op de juiste manier weer schoon en kiemvrij te maken: ook mentaal en emotioneel zijn zij getraind om te doen wat ze moeten doen en u daarbij op een zo respectvolle en prettig mogelijke wijze te ontzorgen.

Tijdens de werkzaamheden dragen onze medewerkers professionele beschermende kleding, handschoenen, respirators en gezichtsbescherming, zodat zij beschermd zijn tegen alle mogelijke schadelijke stoffen. Na gebruik worden alle beschermingsmiddelen afgevoerd, zodat er geen kans is op contaminatie.

Professionele reiniging na lijkvinding op iedere locatie in de Benelux

Margron Schoonmaak is actief in de gehele Benelux, op iedere denkbare locatie. Wij voeren wekelijks reinigingen na overlijden en lijkvinding uit voor woningeigenaren en huurcorporaties. Daarnaast worden wij ook regelmatig gebeld voor het reinigen van crime scenes en biohazards op uiteenlopende locaties, zoals hotels, bedrijfslocaties, schepen en overheidsgebouwen. Dus waar u zich ook bevindt en om wat voor type locatie het ook gaat: wij helpen u.

Werkwijze reiniging biohazard omgeving

Omdat iedere situatie en iedere ruimte uniek is, vergt ook iedere schoonmaak na het vinden van een lijk zijn eigen unieke aanpak. Wij beginnen daarom altijd met het grondig inventariseren van de situatie. We brengen de risico’s in kaart, de mate van vervuiling en maken een nauwkeurige inschatting van wat nodig is om de ruimte weer 100% schoon en leefbaar te maken. Belangrijke factoren hierbij zijn onder meer de staat van ontbinding, het formaat van de ruimte, de intensiteit van de lijkgeur en heel belangrijk: het type en de staat van de vloer. Vervolgens gaan wij stap voor stap aan de slag. Om u een idee te geven hebben wij hieronder de algemene stappen op een rijtje gezet.

Ontruimen na lijkvinding (meubels en overige huisraad)

De meubels en overige huisraad die zich in een ruimte bevinden zijn in de meeste gevallen behoorlijk aangetast. Bij (zelf-)moorden en maagbloedingen zit er vaak overal bloed. Daarnaast zie je vaak dat de lijkgeur zich diep in alle meubels en andere spulletjes nestelt. Wanneer het gaat om kostbaar antiek of andere waardevolle spullen is het zeker mogelijk om ook deze spullen grondig te reinigen, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Daarom worden in principe alle spullen in de aangedane ruimte op een correcte wijze afgevoerd.

Biomedisch afval afvoeren

Biomedisch afval bestaat uit al het organische afval dat bij een lijkvinding komt kijken. Denk aan bloed, lijkvocht en andere lichaamsvloeistoffen, ander menselijk weefstel en de kleding van onze medewerkers. Dit afval kan zich ook bevinden op meubels en de vloer waarop een lichaam heeft gelegen. Zoals hierboven uitgelegd vormt dit type afval een groot gezondheidsrisico en gooien wij dit niet zomaar bij het afval. Het afvoeren van dit afval geschiedt volgens strikte protocollen in een speciaal daarvoor bestemde locatie.

Lijkgeur verwijderen

Wanneer een lichaam een tijdlang in een ruimte ligt, komen er gassen vrij die een heel uitgesproken geur veroorzaken. Deze geur trekt niet alleen in meubels, maar zal ook in meer of mindere mate in het huis trekken. De geur is zeer onprettig en zal bij veel mensen leiden tot heftige braakneigingen. Om een woning weer bewoonbaar te maken, moet deze geur dus verwijderd worden. Hier hebben wij specialistische technieken voor ontwikkeld, die ervoor zorgen dat de geur in zijn geheel verdwijnt. Wij garanderen dan ook een 100% lijkgeurvrije oplevering.

Eventuele herstelwerkzaamheden aan het pand

Afhankelijk van de situatie en de plaats waar het dode lichaam is gevonden, kunnen lichaamsvloeistoffen en geuren in de elementen van een woning trekken. Denk hierbij aan vloeren, trappen, keuken- en badkamerkastjes en ander houtwerk. Gaat het om een poreuze ondergrond, dan kunnen deze vloeistoffen zelfs tot in de constructieve elementen zoals het beton doordringen. Om een pand grondig te reinigen en weer bewoonbaar te maken, moeten deze elementen (deels) verwijderd en vervolgens hersteld worden. Ook daarin zijn wij u van dienst. Uiteraard doen wij dit altijd in goed overleg, zodat u niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Desinfectie en oplevering zo schoon als een ziekenhuisomgeving

Na afloop van onze werkzaamheden heeft u weer een ruimte waarin niets nog herinnert aan de nare geschiedenis ervan: klaar om weer bewoond en gebruikt te worden. Wij garanderen een ruimte die zo schoon is als een ziekenhuisomgeving, dus grondig gedesinfecteerd en 100% vrij van bacteriën virussen en andere ziekteverwekkers. De ruimte is daarbij hersteld in zijn originele staat en ontdaan van alle mogelijke nare geurtjes.

Kosten schoonmaak na lijkvinding

.Omdat iedere situatie een unieke aanpak vergt, is het onmogelijk hier vooraf zonder de situatie te kennen een kostenindicatie voor te geven. In sommige gevallen kan een schoonmaak binnen enkele uren worden gedaan, maar in de meeste gevallen zal meer tijd nodig zijn. Onder meer de staat van ontbinding, de grootte van de ruimte en het type vloer spelen een grote rol bij het bepalen van de kosten van een schoonmaak na lijkvinding.

Wij geven u altijd vooraf een duidelijke, transparante en specifieke indicatie van de kosten. U kunt hiervoor vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij bespreken graag met u de situatie en aan de hand daarvan zullen wij een vrijblijvende offerte maken voor onze diensten.

Direct een locatie laten schoonmaken na lijkvinding

Wij begrijpen als geen ander dat bij het schoonmaken van een plaats die is aangedaan door een lijk vaak haast is geboden. Daarom kunnen wij in vrijwel alle gevallen al binnen 48 uur voor u aan de slag met een specialistisch schoonmaakteam en vaak ook nog sneller. Ook wanneer u minder haast heeft kunt u ons altijd bereiken en plannen wij graag samen met u de nodige werkzaamheden in.

Wilt u meer weten over onze schoonmaak na lijkvinding? Zit u met een situatie waarbij u niet weet wat u moet doen? Of wilt u direct gratis en vrijblijvend een offerte voor het schoonmaken van een ruimte waarin een overledene heeft gelegen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij zijn zeven dagen in de week van 8:00 tot 22:00 bereikbaar. Laat uw bericht achter of bel direct 06 44 18 16 21

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze expert Ron Slaats.